6-05-2018

Mercedes en BMW winnen DTM seizoensopener op Hockenheim


Mercedes en BMW zijn het nieuwe DTM seizoen goed begonnen. Veteraan Gary Paffet (Mercedes) liet zien nog niets van zijn snelheid verloren te hebben en won op zaterdag overtuigend de eerste race van het weekend. Op zondag was Timo Glock (BMW) de sterkste, maar hier moest hij diep voor gaan. Onze landgenoot Robin Frijns (Audi) speelde geen rol van betekenis en stelde teleur een P18 op zaterdag en een P12 op zondag.


Met de start van race is het nieuwe DTM seizoen weer begonnen. Gary Paffet (2) neemt de leiding

Het weer was erg goed op het zonovergoten Hockenheim circuit. De DTM liefhebbers waren in grote getale naar het circuit gekomen om op de zaterdag te ervaren dat zij een niet zo'n spectaculaire race voorgeschoteld kregen. De van Pole vertrokken Garry Paffet (Mercedes) behield de leiding na de start, maar moest na enige tijd zijn merkgenoot Luca Auer voor zich dulden. Achter het leiders duo reed Timo Glock (BMW) zijn rondjes en met hier en daar een inhaalactie gebeurde er vrij weinig tijdens de eerst race. Na de pitstops waren de rollen weer omgekeerd en moest Luca Auer zijn meerde erkennen in merk Gary Paffet, die de leiding niet meer afstond en onbedreigd naar de overwinning reed, gevolgd door Lucas Auer (Mercedes) en Timo Glock (BMW).


Gary Paffet op weg naar het hoogste trede van het podium, is dolblij met zijn overwinning

Hoe saai de zaterdag was, hoe anders de zondag. De vele toeschouwers kregen een race voorgeschoteld om van de smullen en zijn zaten dan ook op het puntje van hun stoel. Tim Glock (BMW) startte vanaf de Pole en behield deze tot aan de pitstops. DTM kampioen René Rast volgde. Lucas Auer kwam goed weg maar werd bestraft met een 5 seconde penalty vanwege een 'jumpstart'. Hierdoor speelde hij geen rol meer van betekenis. Aan de kop werden heerlijk duels uitgevochten door Timo Glock (BMW) en Gary Paffet (Mercedes). Mede door het DRS systeem, waren dit heerlijke duels om naar te kijken. Timo Glock had op een gegeven moment het nakijken, maar hij was beter met zijn DRS aantal omgegaan en vocht zich een aantal ronden later weer terug aan de leiding.


Timo Glock (16) behoud de leiding na de start van race 2 op zondag

Al snel pakte Gary Paffet deze weer terug, maar als snel was hij door zijn DRS voorraad heen en kon Timo Glock de leiding weer overnemen en stond deze niet meer af. Achter Gary Paffet kwamen de Audi's van Mike Rockenfeller, René Rast en Loic Duval (reed ook nog even in de 6-uurs race van Spa Francorchamps op zaterdag na de race) rap opzetten en BMW debutant Joel Eiksson schaarde zich ook snel bij de leiders. Uiteindelijk verschalkte Mike Rockenfeller (Audi) Gary Paffet (Mercedes), en werden 2de en 3de. Zo maakte Mike Rockenfeller de zaterdag voor Audi meer dan goed.


De twee smaakmakers van de zondag Gary Paffett (2) en Timo Glock (16) vochten stevige duels uit. Met Timo Glock als overwinnaar

De afscheidnemende Mattias Ekström (hij reed zijn laatste DTM race) kende een kleurloos afscheid, reed roemloos zijn rondjes en eindigde op zaterdag als 17de en op zondag als 18de. De donuts die hij maakte waren spectaculairder dan zijn optreden tijdens de beide races. Mattias Ekström gaat zijn carrière voorzetten als rallycross coureur.


Timo Glock is dolblij met zijn overwinning waar hij vol voor moest blijven gaan tot aan de finish


DTM veteraan neemt afscheid van het DTM met een donut.

Uitslag race 1 zaterdag:

1. Gary Paffet (Mercedes)
2. Lucas Auer (Mercedes)
3. Timo Glock (BMW)
4. Edoardo Mortara (Mercedes)
5. Pascal Wehrlein (Mercedes)
6. Bruno Spengler (BMW)
7. Paul Di Resta (Mercedes)
8. Daniel Juncadella (Mercedes)
9. René Rast (Audi)
10. Loic Duval (Audi)
18. Robin Frijns (Audi)

Uitslag race 2 zondag:

1. Timo Glock (BMW)
2. Mike Rockenfeller (Audi)
3. Gary Paffett (Mercedes)
4. Joel Eriksson (BMW)
5. Loic Duval (Audi)
6. Pascal Wehrlein (Mercedes)
7. René Rast (Audi)
8. Bruno Spengler (BMW)
9. Paul Di Resta (Mercedes)
10. Augusto Farfus (BMW)
12. Robin Frijns (Audi)

Stand DTM kampioenschap rijders:

1. Timo Glock (BMW) 44 punten
2. Gary Paffett (Mercedes) 43 punten
3. Mike Rockenfeller (Audi) 18 punten
4. Lucas Auer (Mercedes) 18 punten
5. Pascal Wehrelin (Mercedes) 18 punten
6. Joel Eriksson (BMW) 13 punten
7. Edoardo Mortara (Mercedes) 12 punten
8. Bruno Spengler (BMW) 12 punten
9. Loic Duval (Audi) 11 punten
10. René Rast (Audi) 10 punten
15. Robin Frijns (Audi) 0 punten

Stand DTM kampioenschap merken

1. Mercedes 103 punten
2. BMW 72 punten
3. Audi 39 punten